Îi mai pasă cuiva de cum vor ajunge la școală copiii săraci? De ce Raluca Turcan concurează la iresponsabilitate cu Dăncilă

 Îi mai pasă cuiva de cum vor ajunge la școală copiii săraci? De ce Raluca Turcan concurează la iresponsabilitate cu Dăncilă

Pentru cine a urmărit îndeaproape subiectul transportului elevilor, faptele pe care le voi expune aici nu ar trebui să vă fie străine. Știm cu toții că, în ceea ce privește transportul elevilor, jocurile de putere s-au purtat pe trei fronturi: operatorii de transport, prin Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), consiliile județene, reprezentate de magistralul om politic (sesizați ghilimelele) Marian Oprișan și Guvernul României. Dacă primele două fronturi se mențin cu exact aceiași oameni ca în 2019, Guvernul de acum e pe galben/albastru și ne-a demonstrat că face jocurile primelor două entități din enumerația precedentă.

Care e diferența, deci, între Raluca Turcan și Viorica Dăncilă, dacă analizăm în paralel OUG 51/2019 (monstruoasa ordonanță prin care transportul era eliminat din sfera serviciilor publice) și OUG 70/2020 (ordonanța care promite transport gratuit elevilor, însă încă de la primul articol ne putem da seama că este doar o altă OUG 51/2019 îmbracată în hainele de Duminică)? Diferența este simplă: ambele doamne ale politicii românești au tăiat dreptul al transport gratuit pentru elevii navetiști, însă doar Raluca Turcan a încercat să păcălească elevii că vor primi transport gratuit, mascând interesele transportatorilor printr-o perdea de fum. Concluziile le puteți trage și dumneavoastră.

Cu ajutorul elevilor reprezentanți din întreaga țară, cu concursul asociațiilor de elevi, părinți, profesori și a organizațiilor neguvernamentale care militează pentru educație pentru toți, am reușit, în cele din urmă, să obținem respingerea pe cale parlamentară a OUG 51/2019. Legea 34/2020 privind respingerea acestei ordonanțe a apărut în Monitorul Oficial în 1 aprilie 2020. Gluma este reprezetantă de faptul că  urma să aflăm că, deși inițiatorul proiectului România Educată a promulgat legea, Guvernul său urma să decidă să încalce voința legiuitorului, prin adoptarea OUG 70/2020 în ședința Guvernului din 14 mai 2020.

După ședința de Guvern, Raluca Turcan face declarații de presă și promite tuturor elevilor transport gratuit, printr-o ordonanță minune, care nu a stat o oră în transparență decizională. Motivul pentru care s-a încălcat și acest principiu al guvernării în beneficiul cetățeanului este vizibil chiar din primul articol referitor la măsurile privind transportul elevilor:

Articolul 66 (1) Transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară, până la data de 31.12.2021, în baza programelor de transport județene și a licențelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

            Prelungirea licențelor operatorilor de transport s-a realizat într-un mod neconstituțional și mișelesc, întrucât acestea expiraseră de la data intrării în vigoare a Legii 34/2020 – Guvernul a decis prelungirea acestora la peste o lună de la data la care ele deja au expirat! Guvernul Orban a cedat presiunilor Federației Operatorilor Români de Transport și a decis prelungirea licențelor, iar pentru cine neagă implicația acestei federații în politicile privind transportul în România, implicații la limita legalității sau chiar dincolo de ea, vă invit să lecturați acest articol, mai vechi, dar încă de actualitate, având în vedere faptul că ne aflăm din nou în an electoral și că, până la urma urmei, un microbuz oferit în regim gratuit nu strică niciunui partid: https://www.mediafax.ro/politic/hagiu-fotr-am-facut-turism-electoral-cat-nu-s-a-facut-ever-in-romania-5396758 Coincidență sau nu, la fix o săptămână de la emiterea ordonanței, Guvernul României s-a întâlnit cu reprezentanții federației. Celelalte federații de transport nu au fost convocate, din informațiile pe care eu le dețin, venind din partea unor surse credibile.

            Unde ne aflăm acum și de ce nu vorbește nimeni despre transportul elevilor? Am înțeles de la domnul președinte Iohannis că marea majoritate a elevilor va merge la școală din 14 septembrie, însă doar cei care au bani, evident, pentru că OUG 70/2020 nu este aplicată în teritoriu. Un studiu realizat de Consiliul Național al Elevilor, în urma consultării elevilor care au mers la școală pentru pregătirea examenelor naționale în perioada 2-12 iunie, reliefează faptul că (1) aproximativ 4 din 5 elevi nu beneficiază de niciun fel de facilitate pentru transport, (2) operatorii de transport au mărit prețurile după ce starea de urgență a încetat: https://bit.ly/3axTcDv

            Astăzi, 17 august a.c., legea privind aprobarea OUG 70/2020 se află pe masa Președintelui României pentru a fi promulgată, iar un alt proiect legislativ (Plx. 344/2020) merge în Senat, camera decizională, o inițiativă care ar rezolva problema transportului elevilor, fiind de imediată aplicare, însă doar după respingerea sau constatea neconstituționalității OUG 70/2020. Mai avem vreo șansă să rezolvăm problema transportului elevilor navetiști? Da, prin asumarea următoarelor decizii:

  • (1) Președintele Iohannis transcende rolul de om de partid și își asumă rolul de inițiator al României Educate. Fie atacă la Curtea Constituțională a României legea privind aprobarea OUG 70/2020 (motivele de neconstituționalitate sunt multiple), fie o retrimite în Parlament, unde opoziția poate face front comun pentru respingerea ordonanței. Ar fi un prim gest prin care președintele țării ne poate demonstra faptul că România Educată începe prin garantarea accesului la educație pentru toți, un prim gest prin care Iohannis ne poate demonstra că respecta Constituția mai mult decât respectă camarila galbenă, chiar și în prag de alegeri!;
  • (2) Avocatul Poporului, chiar și în acest moment dificil, în care legitimitatea instituției a fost electoral pusă sub semnul întrebării de către Ludovic Orban, solicită ridicarea unei obiecții de neconstituționalitate pentru legea privind aprobarea OUG 70/2020. Ridicarea unei excepții nu va ajuta cu nimic elevii navetiști, care trebuie să se întoarcă la școală în septembrie, tergiversarea procesului se va transpune în girarea acestei încălcări sistemice a dreptului la educație;
  • Dacă (1) sau (2) sunt asumate, Plx. 344/2020 merge în Senat, unde va primi vot favorabil și va merge la promulgare, unde președintele are din nou (a doua oară!) oportunitatea de a ne demonstra că valorifică educația mai mult decât interesele de partid, promulgând legea, care este de imediată aplicare. Societatea civilă trebuie să se unească pentru potențarea acestor soluții, cât mai repede, să aibă un mesaj unitar și să prioritize această acțiune. Conștientizați, reprezentanți ai elevilor, părinților și profesorilor, că menținerea transportului în sfera serviciilor comerciale este, de această dată, ireversibilă, în lipsa acțiunilor voastre ferme!

Guvernul a încetățenit faptul că până în 31 decembrie 2021 elevii navetiști nu vor avea nicio șansă la educație, pentru că transportul public de persoane funcționează în același regim precum transportul comercial. Elevii sunt văzuți și tratați drept niște mărfuri, nu beneficiari primari ai sistemului public de educație! În calitate de cetățean al acestei țări, încă elev, nu o pot ierta pe Raluca Turcan pentru că a girat politica minciunii și a imposturii în raport cu cei peste 430 de mii de elevi navetiști. Cu ce este ea, în situația de față, mai diferită decât hulita Dăncilă și de ce să mai girăm dublul discurs și dubla măsură? Ambele partide au supraordonat interesele operatorilor de transport în raport cu interesele elevilor, unii chiar au alăturat acestei supraordonări standardul României Educate.

Pup Antonia

Sunt studentă în anul I la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Domenii de interes, pentru că mă pasionează învățarea continuă: pedagogie incluzivă, economie, inteligență artificială pentru eficientizarea sistemelor publice, securitate globală, geopolitică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *