Am depus o petiție la Avocatul Poporului prin care solicit ridicarea excepției de neconstituționalitate pentru transportul elevilor

 Am depus o petiție la Avocatul Poporului prin care solicit ridicarea excepției de neconstituționalitate pentru transportul elevilor

Atunci când vezi că nimic nu merge bine pentru elevi în țara ta, cel mai grav lucru pe care îl poți face este să rămâi pasiv, să taci, să girezi o stare de fapt. Pentru câțiva oameni care urmărim ce se întâmplă în sectorul educațional, starea de fapt înseamnă abandon școlar. Înseamnă că 1 din 5 copii trăiește în sărăcie, 430 de mii fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală, iar operatorii de transport fac evaziune fiscală pe spatele lor. Părinții fac eforturi reale pentru a-i trimite la școală pe copii, pentru că abonamentele lunare ajung să coste chiar și câteva sute de lei, mai ales în zonele dezavantajate din punct de vedere socio-economic. Operatorii de transport ar face orice pentru profit, iar Guvernul Orban a girat această stare de fapt, sub sigla minciunii prezidențiale care este România Educată.

În timp ce copiii săraci ai României rurale nu știu cum sau dacă vor ajunge la școală din această toamnă, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării face campanie anti-Firea pe Facebook, ne diseminează de zor hidoasele postere cu echipa PNL S2, vopsite în galben și albastru, iar secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar este bine merci la Ialomița, unde își face campanie electorală pentru obținerea funcției de președinte al Consiliului Județean. Sunt 720 de posturi în instituția mastodont care este Ministerul Educației și Cercetării, fapt care mă face să nu pot să nu mă întreb de ce nimeni nu este preocupat de problema transportului elevilor. Este pentru că nu vă pasă, sunteți prinși în campanie electorală sau nu cunoașteți problema suficient de bine pentru identificarea unor potențiale soluții?

Am vorbit despre asta, pe larg, într-un articol precedent, iar văzând că niciun actor de pe scena politică sau civică nu a conștientizat riscul nerezolvării problemei transportului elevilor până la 14 septembrie 2020, am făcut un prim pas pentru claritate, pentru redobândirea dreptului la educație pe care îl au toți copii. Constituția așa ne spune, dreptul la învățătură este garantat. Așadar, am depus astăzi, online, o petiție adresată Avocatului Poporului, prin care solicit ridicarea unei excepții de neconstituționalitate asupra OUG 70/2020, ordonanța dată de Guvernul României pe sub masă, în 14 mai 2020, care nu a stat o oră în transparență decizională.

Motivele pe care le-am invocate sunt atât de natură extrinsecă, cât și de natură intrinsecă, iar ținând cont de preocuparea doamnei Avocat al Poporului, Renate Weber, pentru garantarea dreptului la educație pentru toți copiii din România, am speranța că această petiție o va determina să acționeze în beneficiul elevilor. Prin constatarea neconstituționalității a OUG 70/2020, acțiune urmată de aprobarea unui alt proiect legislativ, aflat pe circuitul legislativ, Plx. 344/2020, care prevede gratuitate pentru transportul elevilor, elevii vor putea beneficia de transport gratuit. Da, inclusiv cei care locuiesc în cătunele acestei țări și parcurg, zilnic, peste 50 de kilometri pentru a ajunge la școală.

Citește mai multe AICI.

Pup Antonia

Sunt studentă în anul I la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Domenii de interes, pentru că mă pasionează învățarea continuă: pedagogie incluzivă, economie, inteligență artificială pentru eficientizarea sistemelor publice, securitate globală, geopolitică.

3 Comments

 • Auzi mai socialista mica…nu e nimic gratuit. Totul vine din taxele din privat. Parintii tai imputiti bugetari slinosi nu ti au zis de unde iti vin banii in casa? Stim ca impingi agenda neo marxista lgbtq. Esti o taratura comunista chit ca tu vorbesti de Ceausescu cand nici nu erai nascuta. Mars in ma ta si munceste in privat!

 • “ E ușor a scrie versuri,
  Când nimic nu ai a spune,
  Înșirând cuvinte goale
  Ce din coadă au să sune.”
  Un mare poet national spunea asta.Conservatorule ai fost ,esti si vei fi un simplu frustrat/hater care nu a inteles nimic, dar nimic din ce ii se intampla in mediul lui inconjurator. Iti urez ok😀

 • Astept cu interes momentul ala cand o sa faceti diferenta intre libertate de exprimare si calomnie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *